Bloog Wirtualna Polska
Są 1 205 583 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Tęczowy deser

wtorek, 19 czerwca 2012 20:23

Lekki, smaczny i orzeźwiający deser z dodatkiem owoców, rodzynek i bitej śmietany, idealny na upalne dni. Podstawowy przepis wziełam z bloga 2 smaki i go troszke zmieniłam(zrobiłam go w szklankach,dołożyłam owoce, rodzynki, bitą śmietane i zmieniłam nazwe)

 

SKŁADNIKI:

-kilka galaretek w różnych kolorach+po 1/2szk. jogurtu naturalnego do każdej galaretki

-2 galaretki w różnych kolorach przygotować w/g przepisu na opakowaniu

-200ml śmietany kremówki

-1 śmietan-fix

-1 cukier waniliowy

-owoce do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE:

Każdą galaretke (oprócz tych dwóch)rozpuścić w szk. wrzącej wody. Kiedy przestygnie do pierwszej dodaj jogurt, zmiksuj i nalej pierwszą warstwę do szklanek, wstaw do lodówki.Przygotuj jedną galaretkę w/g przepisu i gdy zacznie tężeć wlej do szklanek. W ten sposób powstanie druga warstwa.Następnie powtóż czynność jak przy pierwszej tylko dodaj inny kolor galaretki i połącz z jogurtem i znowu sama galaretka i tak dalej. Gdy wszystko stężęje ubij śmietane kremówke z cukrem pudrem i śmietan-fix i udekoruj nią deser, dodaj owoce


Podziel się
oceń
1
3

komentarze (13) | dodaj komentarz

Zapiekanki z pieczarkami

wtorek, 19 czerwca 2012 19:30

Smaczne i szybkie w przygotowaniu, lubi je cała moja rodzinka. Najlepiej smakują gorące z zimną coca colą.

 

 

SKŁADNIKI:

-1/2kg pieczarek

-1/2 cebuli

- pieprz,sól, Delikat w płynie (Knorr),

-2 łyżki oleju

-10 bułek

- mąka do podprawienia

- 20-30dkg sera żółtego do posypania

- zielona pietruszka

- ketchup

 

 

WYKONANIE:

Pieczarki opłukać i pokroić (wielkość kawałków w/g uznania), zalać małą ilością wody i krótko gotować. Cebule drobno pokroić i podsmażyć na oleju, dodać do gotujących się pieczarek. Doprawić solą, pieprzem,Delikatem i delikatnie opruszyć mąką(w/g uznania) aby powstała zawiesina.Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Bułki przekroić na połówki, nałożyć pieczarki, posypać startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec krótko aby zapiekanki zbytnio się nie spiekły. Można posypać zieloną pietruszką i polać ketchupem. SMACZNEGO !

 


 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Spaghetti

sobota, 04 lutego 2012 20:25

Przepis ten jest mojej wersji.Robiłam kiedyś Spaghetti po neapolitańsku w/g gazetki "Kolekcja dobrej kuchni" ale część składników mi nie odpowiadała smakowo, więc musiałam wymyśleć coś dla siebie.Teraz  jestem zadowolona i rodzinka także. Smaczny,pikantny sos pomidorowy z mięsem mielonym może być podawany również z ryżem i też dobrze smakuje.

 

 

Składniki:

-makaron spaghetti

-1/2kg mielonego mięsa(ja robie najczęściej z wieprzowym)

-1 cebula

-koncentrat pomidorowy

-bazylia suszona

-oregano suszone

-liść laurowy

-ziele angielskie

-pieprz

-sól

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-olej do smażenia(2-3 łyżki w/g uznania ja wlewam z butelik więc tak na wyczucie)

-ser żółty do posypania

-natka pietruszki lub inna zieleninka

 

Wykonanie:

 

Ser żółty utrzeć na tarce o dużych oczkach i odstawić.Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić drobno pokrojoną cebulę.Lekko podsmażyć i dodać mielone mięso. Popieprzyć. Wymieszać i dalej smażyć mieszając co pewien czas.Całość podlać wodą.Dodać:ziele angielskie, liść laurowy, oregano, bazylie,sól.Gotować na małym ogniu pod przykryciem.Następnie dodać koncentrat pomidorowy(w/g uznania, ja daje 2-3 łyżeczki Pudliszki lub Łowicz)podgotować chwilkę i zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną wodą.Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku.

Do większego wysokiego garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, wsypać sól i wrzucić spaghetti.Gotować w/g przepisu na opakowaniu.Odcedzić i przekładać na talerze, polać sosem, posypać żółtym, startym serem i natką pietruszki.SMACZNEGO


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Mufinki pieguski

środa, 25 stycznia 2012 20:55

Bardzo smaczne i apetyczne, czekolada rozpływa się w ustach.Domownicy byli zachwyceni i mam zamówienie na kolejną partie.Szybko i łatwo się je robi i tak samo szybko znikają.Mi również przypadły do gustu i może jutro zrobie powtórkę lub jakieś nowe. Przepis mam z netu.Polecam.

 

 

     

 

Składniki:

-300 g mąki

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-100 g cukru

-2 jajka

-cukier waniliowy

-250 ml mleka

-100 g margaryny

-szczypta soli

-100 g czekolady(jaką się chce, ja dałam gorzką)

 

Wykonanie:

 

Przygotować formę na mufinki.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Rozpuścić margarynę na małym ogniu i odstawić do ostygnięcia.Wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier, cukier waniliowy i pokruszoną czekolade) wsypujemy do miski i mieszamy.Mleko i jajka roztrzepujemy w innym naczyniu.Płynne składniki połączyć z sypkimi, dodać roztopioną i wystudzoną margarynę,wymieszać.Nie mieszać zbyt długo tylko tak aby składniki dokładnie się połączyły. Forme na mufinki wypełniamy ciastem i pieczemy ok.20 min.

Życze udanych mufinek ;)

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Kukułka

poniedziałek, 16 stycznia 2012 20:05

Przepis na to wyśmienite ciasto mam od Kuchareczki 58.Duża zawartość alkoholu i dodatek kakao sprawia że placek nie jest bardzo słodki.Ładnie się prezentuje i ma się ochotę go skosztować.Bita śmietana rozpływa się w ustach  nadając  delikatności i lekkości tej delicji.

 

 

Składniki:

-ciemny biszkopt (składniki na jasny biszkopt podałam w przepisie "tort śmietankowy z ananasem"+2    łyżki kakao, to moja wersja)

-1 litr śmietany kremówki

-4 śmietan-fixy

-2 łyżki cukru pudru (ja dałam cukier waniliowy)

 

Polewa:

-2 czekolady mleczne

-1 czekolada gorzka

-5 kieliszków wódki

-1/2 szk cukru

 

Dodatkowo

-paczka okrągłych biszkoptów

-alkohol wymieszany z jakimś sokiem do nasączania ciasta (ja dałam wódke z dodatkiem soku              wiśniowego)

 

Wykonanie:

Biszkopt upiec,wystudzić i przekroić na dwie części.Czekolady rozpuścić w rondelku,dodać wódkę i cukier. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Wystudzić.Śmietany ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem lub cukrem waniliowym na sztywno.Wystudzone części biszkoptów nasączyć ponczem z wódki i soku.

Kolejność warstw:

-pierwszy biszkopt nasączony alkoholem

-połowa ubitej śmietany

-okrągłe biszkopty

-połowa tężejącej polewy

-resztę ubitej śmietany

-drugi biszkopt

-pozostałą polewę

 

Ciasto wstawić do lodówki aby się schłodziło.Podawać najlepiej następnego dnia.

SMACZNEGO!

 


 

 


Podziel się
oceń
7
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Torcik jogurtowy z brzoskwiniami

niedziela, 15 stycznia 2012 16:55

Delikatny, lekki i orzeżwiający torcik jogurtowo-brzoskwiniowy z dodatkiem zapachu rumowego. Może być podawany na różne okazie, jak również na codzień dla łasuchów .

 

 

Składniki:

-2 jogurty naturalne po 400 ml

-1/2 szk cukru

-3 łyżeczki żelatyny + 2/3szk gorącej wody

-brzoskwinie w puszce

-olejek rumowy

-2 galaretki brzoskwiniowe

-rodzynki

-paczka okrągłych biszkoptów

 

Wykonanie:

Tortownice wysmarować masłem i wyłożyć dno biszkoptami. Jogurty ubić z 1/2szk cukru. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (wodę dolewać stopniowo do żelatyny). Po rozpuszczeniu i wystudzeniu (aby była letnia nie zimna) wlać do ubitego jogurtu. Dodać rodzynki, część brzoskwiń pokrojonych w kostkę,olejek rumowy i wszystko wymieszać a następnie wyłożyć na biszkopty. Wstawić do lodówki aby stężało. Przygotować galaretki w/g przepisu na opakowaniu (ja biore zwykle troche mniej wody niż w przepisie aby galaretka była sztywniejsza) i odstawić do ostygnięcia. Torcik wyjąć z lodówki i poukładać na nim ćwiartki brzoskwiń (dożć gęsto),zalać tężejącą galaretką.

SMACZNEGO ;)

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

3 BIT

sobota, 07 stycznia 2012 15:44

Bardzo smaczne i efektowne ciasto. Można się nim popisać wśród znajomych, napewno będą pod wrażeniem smaku i wyglądu.Najfajniejsze jest to, że nietrzeba go piec więc napewno się uda i nie przypali.

 

 

Składniki:

-Duża paczkaherbatników(ja użyłam na trzy warstwy 60 szt.tak weszło na moją foremke)

-gotowy karmel w puszce

-2 budynie śmietankowe lub waniliowe

-2szk.mleka

-1 łyżka cukru

-3/4masła roślinnego

-1 duża śmietana kremówka

-2 śmietan-fix

-cukier waniliowy

-1/2 gorzkiej czekolady do posypania

 

Przygotowanie:

*MASA I

-puszke z karmelem wstawić do garnuszka z wodą i podgrzewać tak długo aż karmel się rozpuści

 

*MASA II

-2 budynie śmietankowe ugotować z 2 szk. mleka i łyżką cukru.Po ostudzeniu utrzeć z 3/4 masła roślinnego

 

*MASA III

-śmietane kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem śmietan-fix i cukru waniliowego

 

*KOLEJNOŚĆ WARSTW:

-herbatniki

-masa I karmel

-herbatniki

-masa II budyniowa

-herbatniki

-masa III bita śmietana

NA WIERZCH UTRZEĆ GORZKĄ CZEKOLADE,schłodzić w lodówce i rozkoszować się smakiem drugiego dnia

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

Pasztet mięsny

sobota, 07 stycznia 2012 0:45

Pasztet domowy, wykonany samodzielnie ma wiele zalet.Podstawową z nich jest to, że używa się do niego dobrych i świeżych składników oraz naturalnych przypraw.Jest o wiele smaczniejszy i czuć w nim mięso(nie tak jak w pasztecie z puszki).

 

 

Składniki:

 

-1/2kg mięsa wołowego bez kości (użyłam wieprzowe a następnym razem spróbuje drobiowe bo              wołowe też już próbowałam)

-30dkg boczku surowego

-20dkg wątróbki wieprzowej (ja tym razem użyłam drobiowej)

-1 cebula

-1 jajko surowe

-1 bułka

-sól,pieprz,przyprawa myśliwska (ja zamiast tej przyprawy dodałam liść laurowy i zieleangielskie,można     dodać co kto lubi.)

 

Sposób przygotowania:

 

Mięso, boczek i wątróbkę pokroić w kostkę i udusić w gąsiarce z cebulą.Ostudzić i przekręcić w maszynce dwa razy (można trzy wtedy konsystencja pasztetu będzie delikatniejsza, ja wziełam dwa razy).Do          skręconego mięsa dodać jajko i przyprawy do smaku oraz namoczoną bułkę.Całość dokładnie wyrobić i przełożyć do wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec, wystudzić i zjeść ze smakiem w miłym towarzystwie.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Rolada z boczku

piątek, 06 stycznia 2012 23:55

To moje i mojej rodzinki ulubione mięso,dobrze doprawione i pikantne.

Aromatyczny zapach unosi się po mieszkaniu a przypieczona skórka kusi by skosztować tego przysmaku.

 

Składniki:

-1,5kg-2kg chudego, surowego boczku bez skóry(najlepiej z płatem mięsnym przeznaczonym do zwijania w roladę)

-2-3 ząbki czosnku

-wegeta

-pieprz

-papryka ostra w proszku

-majeranek

-grube nici lub cieńki sznurek do związania rolady

 

Wykonanie:

 

Boczek wypłukać,wysuszyć ściereczką i rozłożyć na stole. Czosnek obrać i rozmiażdżyć a następnie natrzeć nim boczek.Mięso kolejno obsypywać przyprawami(na końcu majeranek),przełożyć na drugą strone i powtórzyć czynność.Zwinąć boczek w rolade i mocno obwiązać sznurkiem,dość gęsto by rolada podczas krojenia nie rozlatywała się. Zostawić w lodówce na 24 godz.aby mięso przeszło smakiem przypraw.Następnego dnia upiec w piekarniku. Po upieczeniu wyłożyć na półmisek z ręcznikiem papierowym i zostawić do wystygnięcia.

Smacznego ;)


 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Fuga

sobota, 12 listopada 2011 20:42

Fuga inaczej Pleśniak,to ciasto kruche.Mój placek , to wersja wzbogacona ponieważ do podstawowego przepisu dodałam rodzynki i orzechy.Proste i łatwe w przygotowaniu.Osobiście wole robić wypieki do których używam miksera, bo do wyrabiania ciasta kruchego czy drożdżówki trzeba mieć troche siły.Polecam jednak wypróbować bo dość smaczne.

 

 

Składniki na ciasto:

-5 żółtek

-3 szk.mąki

-1 margaryna

-1 łyżeczka proszku do pieczenia(dałam 2 łyżeczki)

-1/3 szk.cukru

-szczypta soli

 

Składniki na pianę:

-5 białek

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-1szk.cukru

 

Dodatkowo:

-dżem np.z czarnej porzeczki

-orzechy włoskie,rodzynki(nie koniecznie, ja dodałam ponieważ troszkę ulepszyłam,wersja luksusowa)

 

Na stolnice wysypać mąkę,dodać proszek do pieczenia,szczypte soli,cukier.Żółtka oddzielić od białek(białka wstawić do lodówki ponieważ będą nam potrzebne do piany)i dołożyć do składników na stolnicy.Dodać margarynę i zagnieść ciasto.Gdy będzie wyrobione podzielić na trzy części.Do jednej dodać kakao.Dwie części(jedna biała i jedna kakao)włożyć do lodówki a trzecią część(białą) wałkuje się i wkłada do przygotowanej formy.Ja białą część podpiekam na złoty kolor, wyciągam z piekarnika,smaruje dżemem z czarnej porzeczki.Na tarce o grubych oczkach tre ciasto z kakao na dżem i znowu podpiekam w piekarniku.Przygotowuje pianę z białek(5 białek+2 łyżki mąki ziemniaczanej+1szk.cukru,ubić razem na pianę)i polewam nią brązowe ciasto.Na pianę wrzucam rozdrobnione orzechy i rodzynki i tre białe ciasto wyjęte z lodówki.Wkładam znowu do piekarnika i po paru minutach jest gotowe.Smacznego.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Szarlotka

czwartek, 03 listopada 2011 20:38

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście,łatwa i szybka w przygotowaniu.Osobiście nie przepadam za ciastami z jabłkami ale to wyjątkowo przypadło mi do gustu.Ostatni wypiek miał jedną wade,bardzo szybko znikną.

 

 

Składniki na kruche ciasto:

-1 cukier waniliowy

-4 szk.mąki

-1 szk.cukru

-1 margaryna(ja dałam masło roślinne)

-2 jajka

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

DODATKOWO:

-przesmażone jabłka(ok.1-1,5kg jabłek obrać pokroić drobno i przesmażyć z cukrem.Cukier dodać pod koniec aby się nie przypalił)

-jajko do posmarowania kratki

 

Przygotować stolnice i wałek.

Wszystkie składniki razem zagnieść na stolnicy.Gdy ciasto będzie dobrze połączone i wyrobione odkroić 1/3(na kratke na wierzch ), resztę ciasta rozwałkować i włożyć do uprzednio przygotowanej brytfanny.Na ciasto położyć przesmażone jabłka i równo rozsmarować.Z 1/3 ciasta(to co było odkrojone) zrobić paski równej szerokości i ułożyć kratownice na masie z jabłek.Kratownice posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec.

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Murzynek z kawą

sobota, 29 października 2011 21:27

Jest to dość słodkie ciasto z odrobinką smaku gorzkiej czekolady.Łasuchą będzie smakować a zwłaszcza tym,którzy lubią ciemne wypieki.Jest to klasyczny murzynek tylko troche zmodernizowany

 

 

Składniki:

-1 szk.cukru

-1 cukier waniliowy

-1 szk.mleka

-2 jajka

-1/2 margaryny(roztopiona i wystudzona)lub 1/2szk.oleju(ja dałam olej)

-2-3 łyżki powideł śliwkowych(dałam dżem z czarnych pożeczek)

-3 łyżki kawy rozpuszczalnej lub kakao(u mnie kawa)

-2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia

-2 szk.mąki

- bakalie(dodałam rodzynki i orzechy włoskie).

 

Robienie murzynka jest proste.Wszystkie składniki(oprócz bakalii) wrzucamy do głębokiej miski i miksujemy.Gdy ciasto jest już wyrobione,dokładamy bakalie i dokładnie mieszamy.Surowe ciasto wlewamy do uprzednio przygotowanej formy i pieczemy ok.40 min.Murzynek można polać polewą czekoladową .

 

Polewa czekoladowa:

-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

-1/2 tabliczki mlecznej czekolady

-1/4kostki masła roślinnego

 

Czekolade połamać na małe kawałeczki, wrzucić rozdrobnione masło i roztopić na małym ogniu,ciągle mieszając aby się nie przypaliło.Można dodać troche wódki wtedy polewa będzie ostrzejsza.Przestudzić i letnią polewą polać wystudzone już ciasto.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Sałatka z kukurydzy

poniedziałek, 17 października 2011 17:08

Bardzo smaczna sałatka,często gości na mym stole.Szybko się ją przygotowuje ale również szybko znika.Polecam,myślę że będzie smakowała.

 

 

Składniki:

-puszka kukurydzy

-puszka groszku konserwowego

-1 ogórek kiszony

-1 nieduża cebula

-3 jajka ugotowane na twardo

-1 papryka czerwona

-saszetka ugotowanego ryżu

-majonez,sól,pieprz do smaku

 

Jajka ugotować na twardo.Z kukurydzy i groszku odlać wodę i wsypać do miski.Cebulę,ogórek,paprykę oraz obrane,wystudzone jajka pokrojć w kostkę.Wszystko połączyć,dodać ugotowany ryż,wymieszać.Dodać majonez i przyprawić w/g smaku.Odstawić do lodówki aby sałatka się ochłodziła i nabrała właściwego smaku.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Sernik z pianą

sobota, 15 października 2011 22:44

Lekki i delikatny w smaku,wszystkim smakował.Zrobiłam go specialnie na imieniny mojej córci ponieważ bardz lubi serniczki.

 

 

Ciasto:

-1/2 kostki margaryny (roztopić i wystudzić)

-2 szk.mąki

-1/2 szk.cukru pudru

-2 żółtka

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-2 łyżki kwaśnej śmietany

-szczypta soli

 

Z tych składników zrobić ciasto kruche,wyłożyć spód i brzegi blachy,wlać ser i piec ok.1 godz.

 

SER:

-1 kg sera przekręcić przez maszynkę(ja dałam w wiaderku gotowy)

-2 budynie śmietankowe

-2 całe jajka

-2 żółtka

-1 szk.cukru

-3 szk.mleka

-2 cukry waniliowe

-1/2 szk.oleju


Cukier, jajka i żółtka utrzeć na jednolitą masę,dodać do sera.Wszystko razem miksować,dodając stopniowo budyń,mleko,cukier waniliowy i olej.Po dokładnym zmiksowaniu (jak już wyżej pisałam)wszystko wlać na ciasto i piec ok 1 godz.Na wierzch polać pianą z białek i piec jeszcze 10 min.

 

PIANA Z BIAŁEK:

-4 białka

-4 łyżki cukru

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ubić białka,dodać cukier i mąkę ziemniaczaną,jeszcze chwile ubijać i piana gotowa.

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Szarlotka dla babci

sobota, 15 października 2011 20:56

Delikatne ciasto z ćwiartkami jabłek,podobne do biszkopta,dość słodkie,łatwe w przygotowaniu. To ulubiona szarlotka mojej mamy.

 

Składniki:

-3 szk.mąki

-1 kostka masła roślinnego

-1i1/2szk.cukru

-1i1/2kg jabłek

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1 cukier waniliowy

-6 jajek

-cukier puder do posypania ciasta

-1/2szk.śmietany(dodajemy do drugiej części ciasta)

-szczypta soli


Roztopic masło i odstawić do ostygnięcia.Obrać jabłka i pokroić na ćwiartki,wykroić gniazda,odstawić na bok.Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym,dodać mąke,proszek do pieczenia i wystudzone masło,dalej miksować.Połowe ciasta wylewamy na dno wysmarowanej i posypanej bułką tartą brytfanny,wykładamy jabłka pkrojone w ćwiartki i wylewamy drugą część ciasta(druga część ciasta trochę luźniejsza bo z dodatkiem śmietany).Pieczemy ok.50min w temp.180 ºc.Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.SMACZNEGO ;)

 

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Bułki z serem

środa, 04 maja 2011 21:46

Klasyczne ciasto drożdżowe. Przepis ten, miałam na bułki z jagodami. Ponieważ zamiast jagód miałam ser,

postanowiłam zrobić bułki z serem.

 

 

Składniki na ciasto:

- ½ margaryny

- 5 dkg drożdży

- 4 jajka (2 całe i 2 żółtka)

- ½ szk. cukru

- ½ kg mąki

- szczypta soli

- niepełna szk. mleka (letnie)

 

Zrobić rozczyn:

- drożdże

- 2 łyżki mąki

- łyżka cukru

- trochę mleka

- sól

 

Rozczyn odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (przykryć ściereczką).

Następnie (gdy wyrośnie) dodać:

- resztę mąki

- 2 jajka i 2 żółtka ubite z cukrem

- margarynę roztopioną (letnią)

- mleko (resztę)

 

Wszystko wyrobić dokładnie na gładkie ciasto, niezbyt twarde, dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy bułeczki.

 

Nadzienie:

Robimy w/g uznania, ja miałam 30 dkg sera białego, dodałam cukier, cukier waniliowy, ½ budyniu

waniliowego i trochę śmietany (gęstość jak na twarożek, cukier w/g smaku).

Na kawałki ciasta nałożyć po łyżeczce nadzienia i skleić, posmarować rozmąconym białkiem i posypać kruszonką.

 

Kruszonka do bułek:

- ½ szk. mąki

- ½ szk. cukru

- ¼ margaryny

Razem wyrobić

 

Kształt bułek może być różny, jak również nadzienie (jagody, jabłka,truskawki w/g smaku)

 

Smacznego ;)

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Sernik z rodzynkami

środa, 27 kwietnia 2011 23:27

Przepyszny sernik o aksamitnej konsystencji, rozpływa się w ustach. Jest bardzo delikatny i smaczny.

To mój ulubiony sernik, kto go spróbuje napewno go nie zapomni.

 

 

 

Składniki:

- 1kg białego sera (ja biorę w wiaderku włoszczowski)

- 2 niepełne szk. cukru

- 8 jaj

- kostka masła

- budyń waniliowy

- olejek waniliowy

- cukier waniliowy

- rodzynki

- sok z ½ cytryny

 

Ciasto:

- 4 szk. mąki

- 1 szk. cukru

- 1 margaryna np. Kasia

- 1 cukier waniliowy

- 2 jajka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zagnieść ciasto, rozwałkować i włożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą foremki. Podpiec.

 

Przygotować masę serową: Roztapiasz masło i pozostawiasz do wystudzenia.

Oddzielasz białka od żółtek i wkładasz białka do lodówki. Żółtka ucierasz z cukrem, szczyptą soli, dodajesz cukier waniliowy, olejek i jak chcesz można dodać sok z ½ cytryny.

Do kogla-mogla dodajesz porcjami zmielony ser i sypki budyń, wciąż miksujesz.

Wlewasz do masy zimne już masło, a potem jeszcze chwilę ją ucierasz (Włączas piekarnik. Ma być rozgrzany do 180stopniC) dodajesz rodzynki i starannie mieszasz.

Białka ubijasz na sztywną pianę i delikatnie łączysz ją z masą serową.

Masę wyłóż na podpieczony spód i włóż do piekarnika na 50 - 60 min.

Ja ostatnio robię bez ciasta, a w zamian , na dno kładę okrągłe biszkopty (sernik jest mniej syty i delikatniejszy)

 

SMACZNEGO :)

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Tort śmietankowy z ananasami

środa, 27 kwietnia 2011 14:15

To mój pierwszy tort, który w życiu upiekłam. Debiut miałam na drugie urodziny mojej córki,

a moja córcia będzie miała w tym roku już 15 lat.

Tort jest łatwy i szybki w przygotowaniu a w dodatku bardzo dobry. Nie gustuje w tortach, ale ten jest wyjątkowy bo zamisat tradycyjnego kremu jest bita śmietana. Wszystkim bardzo smakuje i upominają

się o dokładkę. ;)

 

 

 

 

Biszkopt:

- 4 jaja

- szk. cukru

- ¾ szk. mąki pszennej

- ½ szk. mąki ziemniaczanej

- 6 łyżek zimnej wody

- ½ opakowania proszku do pieczenia

- cukier waniliowy

Żółtka utrzeć z ¾ szk. cukru. Pod koniec ucierania dodawać po 1 łyżce wody.

 

Z białek ubić sztywną pianę dodając pod koniec ubijania resztę cukru (¼ szk.) i szczyptę soli.

Ubitą pianę wyłożyć na żółtka , dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy

i lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika

i piec 40 minut w temp. 200°c.

Gdy ciasto odstaje od brzegów tortownicy, a drewniana szpilka włożona do ciasta jest sucha.. ciasto jest upieczona.

 

Pamiętaj!

Aby białka dobrze się ubiły należy schłodzić je w lodówce, a mieszadełka i garnek w którym będą ubijane muszą być suche (ani kropli wody) .

 

Składniki na tort:

- puszka ananasów z sokiem

- kieliszek wódki

- 0,5 litra śmietany kremówki

- 2 śmietan-fix

- cukier waniliowy

- owoce do dekoracji

Sok z ananasów zmieszać z wódką i nasączyć przekrojony na pół biszkopt (obie części).

Ubić śmietaną z dodatkiem cukru waniliowego i śmietan-fixem. Połowę bitej śmietany rozsmarować

na jednej części biszkoptu, przykryć drugim i pokryć resztą bitej śmietany (boki też).

Udekorować ciasto cząstkami ananasów i dowolnymi owocami. Boki ciasta można obsypać wiórkami kokosowymi.

 

Smacznego ;)

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Pijak

wtorek, 26 kwietnia 2011 20:51

Bardzo smaczne i efektowne ciasto, ładnie się prezentuje i tak samo dobrze smakuje. Dodatek alkoholu sprawia ,że ciasto choć dość słódkie nie jest mdłe, wprost przeciwnie gdy jest dobrze zchłodzone, orzeźwia.

 


 

 

Spód:

-10 białek + 10 łyżek cukru

-2 szk. wiórek kokosowych (2 opak. po 100g)

-2 szk. maku (30 dkg)

Wszystko ubić mikserem i piec ok. 45 min.

 

Budyń:

-3 niepełne szk. mleka

-3 łyżki mąki ziemniaczanej

-10 żółtek

-1 i ⅓ szk. cukru

Wszystko wymieszać i ugotować budyń

 

Masa:

2 masła roślinne utrzeć z wystudzonym budyniem ,dodać 2 kieliszki wódki.

 

Gotową masę wyłożyć na upieczony białkowy spód. Można posypać niewielką ilością rodzynek.

Rozłożyć okrągłe biszkopty nasączone wódką rozcieńczoną z przegotowaną  wodą. Całość polać polewą czekoladową.

 

Polewa czekoladowa:

-½ masła roślinnego

-2 łyżki kakao

-3 łyżki cukru

-1 łyżka mleka

Zagotować , lekko ostudzić i polać ciasto

 

Smacznego ;)

 


 


Podziel się
oceń
16
0
Tagi: Pijak

komentarze (29) | dodaj komentarz

środa, 28 września 2016

Licznik odwiedzin:  48 934  

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 48934

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl