Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 328 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Mufinki pieguski

środa, 25 stycznia 2012 20:55

Bardzo smaczne i apetyczne, czekolada rozpływa się w ustach.Domownicy byli zachwyceni i mam zamówienie na kolejną partie.Szybko i łatwo się je robi i tak samo szybko znikają.Mi również przypadły do gustu i może jutro zrobie powtórkę lub jakieś nowe. Przepis mam z netu.Polecam.

 

 

     

 

Składniki:

-300 g mąki

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-100 g cukru

-2 jajka

-cukier waniliowy

-250 ml mleka

-100 g margaryny

-szczypta soli

-100 g czekolady(jaką się chce, ja dałam gorzką)

 

Wykonanie:

 

Przygotować formę na mufinki.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Rozpuścić margarynę na małym ogniu i odstawić do ostygnięcia.Wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier, cukier waniliowy i pokruszoną czekolade) wsypujemy do miski i mieszamy.Mleko i jajka roztrzepujemy w innym naczyniu.Płynne składniki połączyć z sypkimi, dodać roztopioną i wystudzoną margarynę,wymieszać.Nie mieszać zbyt długo tylko tak aby składniki dokładnie się połączyły. Forme na mufinki wypełniamy ciastem i pieczemy ok.20 min.

Życze udanych mufinek ;)

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (17) | dodaj komentarz

Kukułka

poniedziałek, 16 stycznia 2012 20:05

Przepis na to wyśmienite ciasto mam od Kuchareczki 58.Duża zawartość alkoholu i dodatek kakao sprawia że placek nie jest bardzo słodki.Ładnie się prezentuje i ma się ochotę go skosztować.Bita śmietana rozpływa się w ustach  nadając  delikatności i lekkości tej delicji.

 

 

Składniki:

-ciemny biszkopt (składniki na jasny biszkopt podałam w przepisie "tort śmietankowy z ananasem"+2    łyżki kakao, to moja wersja)

-1 litr śmietany kremówki

-4 śmietan-fixy

-2 łyżki cukru pudru (ja dałam cukier waniliowy)

 

Polewa:

-2 czekolady mleczne

-1 czekolada gorzka

-5 kieliszków wódki

-1/2 szk cukru

 

Dodatkowo

-paczka okrągłych biszkoptów

-alkohol wymieszany z jakimś sokiem do nasączania ciasta (ja dałam wódke z dodatkiem soku              wiśniowego)

 

Wykonanie:

Biszkopt upiec,wystudzić i przekroić na dwie części.Czekolady rozpuścić w rondelku,dodać wódkę i cukier. Mieszając doprowadzić do zagotowania. Wystudzić.Śmietany ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem lub cukrem waniliowym na sztywno.Wystudzone części biszkoptów nasączyć ponczem z wódki i soku.

Kolejność warstw:

-pierwszy biszkopt nasączony alkoholem

-połowa ubitej śmietany

-okrągłe biszkopty

-połowa tężejącej polewy

-resztę ubitej śmietany

-drugi biszkopt

-pozostałą polewę

 

Ciasto wstawić do lodówki aby się schłodziło.Podawać najlepiej następnego dnia.

SMACZNEGO!

 


 

 


Podziel się
oceń
7
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Torcik jogurtowy z brzoskwiniami

niedziela, 15 stycznia 2012 16:55

Delikatny, lekki i orzeżwiający torcik jogurtowo-brzoskwiniowy z dodatkiem zapachu rumowego. Może być podawany na różne okazie, jak również na codzień dla łasuchów .

 

 

Składniki:

-2 jogurty naturalne po 400 ml

-1/2 szk cukru

-3 łyżeczki żelatyny + 2/3szk gorącej wody

-brzoskwinie w puszce

-olejek rumowy

-2 galaretki brzoskwiniowe

-rodzynki

-paczka okrągłych biszkoptów

 

Wykonanie:

Tortownice wysmarować masłem i wyłożyć dno biszkoptami. Jogurty ubić z 1/2szk cukru. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (wodę dolewać stopniowo do żelatyny). Po rozpuszczeniu i wystudzeniu (aby była letnia nie zimna) wlać do ubitego jogurtu. Dodać rodzynki, część brzoskwiń pokrojonych w kostkę,olejek rumowy i wszystko wymieszać a następnie wyłożyć na biszkopty. Wstawić do lodówki aby stężało. Przygotować galaretki w/g przepisu na opakowaniu (ja biore zwykle troche mniej wody niż w przepisie aby galaretka była sztywniejsza) i odstawić do ostygnięcia. Torcik wyjąć z lodówki i poukładać na nim ćwiartki brzoskwiń (dożć gęsto),zalać tężejącą galaretką.

SMACZNEGO ;)

 

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

3 BIT

sobota, 07 stycznia 2012 15:44

Bardzo smaczne i efektowne ciasto. Można się nim popisać wśród znajomych, napewno będą pod wrażeniem smaku i wyglądu.Najfajniejsze jest to, że nietrzeba go piec więc napewno się uda i nie przypali.

 

 

Składniki:

-Duża paczkaherbatników(ja użyłam na trzy warstwy 60 szt.tak weszło na moją foremke)

-gotowy karmel w puszce

-2 budynie śmietankowe lub waniliowe

-2szk.mleka

-1 łyżka cukru

-3/4masła roślinnego

-1 duża śmietana kremówka

-2 śmietan-fix

-cukier waniliowy

-1/2 gorzkiej czekolady do posypania

 

Przygotowanie:

*MASA I

-puszke z karmelem wstawić do garnuszka z wodą i podgrzewać tak długo aż karmel się rozpuści

 

*MASA II

-2 budynie śmietankowe ugotować z 2 szk. mleka i łyżką cukru.Po ostudzeniu utrzeć z 3/4 masła roślinnego

 

*MASA III

-śmietane kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem śmietan-fix i cukru waniliowego

 

*KOLEJNOŚĆ WARSTW:

-herbatniki

-masa I karmel

-herbatniki

-masa II budyniowa

-herbatniki

-masa III bita śmietana

NA WIERZCH UTRZEĆ GORZKĄ CZEKOLADE,schłodzić w lodówce i rozkoszować się smakiem drugiego dnia

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

Pasztet mięsny

sobota, 07 stycznia 2012 0:45

Pasztet domowy, wykonany samodzielnie ma wiele zalet.Podstawową z nich jest to, że używa się do niego dobrych i świeżych składników oraz naturalnych przypraw.Jest o wiele smaczniejszy i czuć w nim mięso(nie tak jak w pasztecie z puszki).

 

 

Składniki:

 

-1/2kg mięsa wołowego bez kości (użyłam wieprzowe a następnym razem spróbuje drobiowe bo              wołowe też już próbowałam)

-30dkg boczku surowego

-20dkg wątróbki wieprzowej (ja tym razem użyłam drobiowej)

-1 cebula

-1 jajko surowe

-1 bułka

-sól,pieprz,przyprawa myśliwska (ja zamiast tej przyprawy dodałam liść laurowy i zieleangielskie,można     dodać co kto lubi.)

 

Sposób przygotowania:

 

Mięso, boczek i wątróbkę pokroić w kostkę i udusić w gąsiarce z cebulą.Ostudzić i przekręcić w maszynce dwa razy (można trzy wtedy konsystencja pasztetu będzie delikatniejsza, ja wziełam dwa razy).Do          skręconego mięsa dodać jajko i przyprawy do smaku oraz namoczoną bułkę.Całość dokładnie wyrobić i przełożyć do wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec, wystudzić i zjeść ze smakiem w miłym towarzystwie.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Rolada z boczku

piątek, 06 stycznia 2012 23:55

To moje i mojej rodzinki ulubione mięso,dobrze doprawione i pikantne.

Aromatyczny zapach unosi się po mieszkaniu a przypieczona skórka kusi by skosztować tego przysmaku.

 

Składniki:

-1,5kg-2kg chudego, surowego boczku bez skóry(najlepiej z płatem mięsnym przeznaczonym do zwijania w roladę)

-2-3 ząbki czosnku

-wegeta

-pieprz

-papryka ostra w proszku

-majeranek

-grube nici lub cieńki sznurek do związania rolady

 

Wykonanie:

 

Boczek wypłukać,wysuszyć ściereczką i rozłożyć na stole. Czosnek obrać i rozmiażdżyć a następnie natrzeć nim boczek.Mięso kolejno obsypywać przyprawami(na końcu majeranek),przełożyć na drugą strone i powtórzyć czynność.Zwinąć boczek w rolade i mocno obwiązać sznurkiem,dość gęsto by rolada podczas krojenia nie rozlatywała się. Zostawić w lodówce na 24 godz.aby mięso przeszło smakiem przypraw.Następnego dnia upiec w piekarniku. Po upieczeniu wyłożyć na półmisek z ręcznikiem papierowym i zostawić do wystygnięcia.

Smacznego ;)


 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

piątek, 18 sierpnia 2017

Licznik odwiedzin:  54 925  

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 54925

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl