Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 328 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Fuga

sobota, 12 listopada 2011 20:42

Fuga inaczej Pleśniak,to ciasto kruche.Mój placek , to wersja wzbogacona ponieważ do podstawowego przepisu dodałam rodzynki i orzechy.Proste i łatwe w przygotowaniu.Osobiście wole robić wypieki do których używam miksera, bo do wyrabiania ciasta kruchego czy drożdżówki trzeba mieć troche siły.Polecam jednak wypróbować bo dość smaczne.

 

 

Składniki na ciasto:

-5 żółtek

-3 szk.mąki

-1 margaryna

-1 łyżeczka proszku do pieczenia(dałam 2 łyżeczki)

-1/3 szk.cukru

-szczypta soli

 

Składniki na pianę:

-5 białek

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-1szk.cukru

 

Dodatkowo:

-dżem np.z czarnej porzeczki

-orzechy włoskie,rodzynki(nie koniecznie, ja dodałam ponieważ troszkę ulepszyłam,wersja luksusowa)

 

Na stolnice wysypać mąkę,dodać proszek do pieczenia,szczypte soli,cukier.Żółtka oddzielić od białek(białka wstawić do lodówki ponieważ będą nam potrzebne do piany)i dołożyć do składników na stolnicy.Dodać margarynę i zagnieść ciasto.Gdy będzie wyrobione podzielić na trzy części.Do jednej dodać kakao.Dwie części(jedna biała i jedna kakao)włożyć do lodówki a trzecią część(białą) wałkuje się i wkłada do przygotowanej formy.Ja białą część podpiekam na złoty kolor, wyciągam z piekarnika,smaruje dżemem z czarnej porzeczki.Na tarce o grubych oczkach tre ciasto z kakao na dżem i znowu podpiekam w piekarniku.Przygotowuje pianę z białek(5 białek+2 łyżki mąki ziemniaczanej+1szk.cukru,ubić razem na pianę)i polewam nią brązowe ciasto.Na pianę wrzucam rozdrobnione orzechy i rodzynki i tre białe ciasto wyjęte z lodówki.Wkładam znowu do piekarnika i po paru minutach jest gotowe.Smacznego.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

Szarlotka

czwartek, 03 listopada 2011 20:38

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście,łatwa i szybka w przygotowaniu.Osobiście nie przepadam za ciastami z jabłkami ale to wyjątkowo przypadło mi do gustu.Ostatni wypiek miał jedną wade,bardzo szybko znikną.

 

 

Składniki na kruche ciasto:

-1 cukier waniliowy

-4 szk.mąki

-1 szk.cukru

-1 margaryna(ja dałam masło roślinne)

-2 jajka

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

DODATKOWO:

-przesmażone jabłka(ok.1-1,5kg jabłek obrać pokroić drobno i przesmażyć z cukrem.Cukier dodać pod koniec aby się nie przypalił)

-jajko do posmarowania kratki

 

Przygotować stolnice i wałek.

Wszystkie składniki razem zagnieść na stolnicy.Gdy ciasto będzie dobrze połączone i wyrobione odkroić 1/3(na kratke na wierzch ), resztę ciasta rozwałkować i włożyć do uprzednio przygotowanej brytfanny.Na ciasto położyć przesmażone jabłka i równo rozsmarować.Z 1/3 ciasta(to co było odkrojone) zrobić paski równej szerokości i ułożyć kratownice na masie z jabłek.Kratownice posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec.

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

piątek, 18 sierpnia 2017

Licznik odwiedzin:  54 923  

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 54923

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl