Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 263 328 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Sernik z rodzynkami

środa, 27 kwietnia 2011 23:27

Przepyszny sernik o aksamitnej konsystencji, rozpływa się w ustach. Jest bardzo delikatny i smaczny.

To mój ulubiony sernik, kto go spróbuje napewno go nie zapomni.

 

 

 

Składniki:

- 1kg białego sera (ja biorę w wiaderku włoszczowski)

- 2 niepełne szk. cukru

- 8 jaj

- kostka masła

- budyń waniliowy

- olejek waniliowy

- cukier waniliowy

- rodzynki

- sok z ½ cytryny

 

Ciasto:

- 4 szk. mąki

- 1 szk. cukru

- 1 margaryna np. Kasia

- 1 cukier waniliowy

- 2 jajka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zagnieść ciasto, rozwałkować i włożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą foremki. Podpiec.

 

Przygotować masę serową: Roztapiasz masło i pozostawiasz do wystudzenia.

Oddzielasz białka od żółtek i wkładasz białka do lodówki. Żółtka ucierasz z cukrem, szczyptą soli, dodajesz cukier waniliowy, olejek i jak chcesz można dodać sok z ½ cytryny.

Do kogla-mogla dodajesz porcjami zmielony ser i sypki budyń, wciąż miksujesz.

Wlewasz do masy zimne już masło, a potem jeszcze chwilę ją ucierasz (Włączas piekarnik. Ma być rozgrzany do 180stopniC) dodajesz rodzynki i starannie mieszasz.

Białka ubijasz na sztywną pianę i delikatnie łączysz ją z masą serową.

Masę wyłóż na podpieczony spód i włóż do piekarnika na 50 - 60 min.

Ja ostatnio robię bez ciasta, a w zamian , na dno kładę okrągłe biszkopty (sernik jest mniej syty i delikatniejszy)

 

SMACZNEGO :)

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Tort śmietankowy z ananasami

środa, 27 kwietnia 2011 14:15

To mój pierwszy tort, który w życiu upiekłam. Debiut miałam na drugie urodziny mojej córki,

a moja córcia będzie miała w tym roku już 15 lat.

Tort jest łatwy i szybki w przygotowaniu a w dodatku bardzo dobry. Nie gustuje w tortach, ale ten jest wyjątkowy bo zamisat tradycyjnego kremu jest bita śmietana. Wszystkim bardzo smakuje i upominają

się o dokładkę. ;)

 

 

 

 

Biszkopt:

- 4 jaja

- szk. cukru

- ¾ szk. mąki pszennej

- ½ szk. mąki ziemniaczanej

- 6 łyżek zimnej wody

- ½ opakowania proszku do pieczenia

- cukier waniliowy

Żółtka utrzeć z ¾ szk. cukru. Pod koniec ucierania dodawać po 1 łyżce wody.

 

Z białek ubić sztywną pianę dodając pod koniec ubijania resztę cukru (¼ szk.) i szczyptę soli.

Ubitą pianę wyłożyć na żółtka , dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy

i lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika

i piec 40 minut w temp. 200°c.

Gdy ciasto odstaje od brzegów tortownicy, a drewniana szpilka włożona do ciasta jest sucha.. ciasto jest upieczona.

 

Pamiętaj!

Aby białka dobrze się ubiły należy schłodzić je w lodówce, a mieszadełka i garnek w którym będą ubijane muszą być suche (ani kropli wody) .

 

Składniki na tort:

- puszka ananasów z sokiem

- kieliszek wódki

- 0,5 litra śmietany kremówki

- 2 śmietan-fix

- cukier waniliowy

- owoce do dekoracji

Sok z ananasów zmieszać z wódką i nasączyć przekrojony na pół biszkopt (obie części).

Ubić śmietaną z dodatkiem cukru waniliowego i śmietan-fixem. Połowę bitej śmietany rozsmarować

na jednej części biszkoptu, przykryć drugim i pokryć resztą bitej śmietany (boki też).

Udekorować ciasto cząstkami ananasów i dowolnymi owocami. Boki ciasta można obsypać wiórkami kokosowymi.

 

Smacznego ;)

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

Pijak

wtorek, 26 kwietnia 2011 20:51

Bardzo smaczne i efektowne ciasto, ładnie się prezentuje i tak samo dobrze smakuje. Dodatek alkoholu sprawia ,że ciasto choć dość słódkie nie jest mdłe, wprost przeciwnie gdy jest dobrze zchłodzone, orzeźwia.

 


 

 

Spód:

-10 białek + 10 łyżek cukru

-2 szk. wiórek kokosowych (2 opak. po 100g)

-2 szk. maku (30 dkg)

Wszystko ubić mikserem i piec ok. 45 min.

 

Budyń:

-3 niepełne szk. mleka

-3 łyżki mąki ziemniaczanej

-10 żółtek

-1 i ⅓ szk. cukru

Wszystko wymieszać i ugotować budyń

 

Masa:

2 masła roślinne utrzeć z wystudzonym budyniem ,dodać 2 kieliszki wódki.

 

Gotową masę wyłożyć na upieczony białkowy spód. Można posypać niewielką ilością rodzynek.

Rozłożyć okrągłe biszkopty nasączone wódką rozcieńczoną z przegotowaną  wodą. Całość polać polewą czekoladową.

 

Polewa czekoladowa:

-½ masła roślinnego

-2 łyżki kakao

-3 łyżki cukru

-1 łyżka mleka

Zagotować , lekko ostudzić i polać ciasto

 

Smacznego ;)

 


 


Podziel się
oceń
17
0
Tagi: Pijak

komentarze (29) | dodaj komentarz

piątek, 18 sierpnia 2017

Licznik odwiedzin:  54 922  

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 54922

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl