Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 196 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Sernik z rodzynkami

środa, 27 kwietnia 2011 23:27

Przepyszny sernik o aksamitnej konsystencji, rozpływa się w ustach. Jest bardzo delikatny i smaczny.

To mój ulubiony sernik, kto go spróbuje napewno go nie zapomni.

 

 

 

Składniki:

- 1kg białego sera (ja biorę w wiaderku włoszczowski)

- 2 niepełne szk. cukru

- 8 jaj

- kostka masła

- budyń waniliowy

- olejek waniliowy

- cukier waniliowy

- rodzynki

- sok z ½ cytryny

 

Ciasto:

- 4 szk. mąki

- 1 szk. cukru

- 1 margaryna np. Kasia

- 1 cukier waniliowy

- 2 jajka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zagnieść ciasto, rozwałkować i włożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą foremki. Podpiec.

 

Przygotować masę serową: Roztapiasz masło i pozostawiasz do wystudzenia.

Oddzielasz białka od żółtek i wkładasz białka do lodówki. Żółtka ucierasz z cukrem, szczyptą soli, dodajesz cukier waniliowy, olejek i jak chcesz można dodać sok z ½ cytryny.

Do kogla-mogla dodajesz porcjami zmielony ser i sypki budyń, wciąż miksujesz.

Wlewasz do masy zimne już masło, a potem jeszcze chwilę ją ucierasz (Włączas piekarnik. Ma być rozgrzany do 180stopniC) dodajesz rodzynki i starannie mieszasz.

Białka ubijasz na sztywną pianę i delikatnie łączysz ją z masą serową.

Masę wyłóż na podpieczony spód i włóż do piekarnika na 50 - 60 min.

Ja ostatnio robię bez ciasta, a w zamian , na dno kładę okrągłe biszkopty (sernik jest mniej syty i delikatniejszy)

 

SMACZNEGO :)

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

czwartek, 23 listopada 2017

Licznik odwiedzin:  55 579  

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 55579

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

RTV-AGD