Bloog Wirtualna Polska
Są 1 273 194 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Fuga

sobota, 12 listopada 2011 20:42

Fuga inaczej Pleśniak,to ciasto kruche.Mój placek , to wersja wzbogacona ponieważ do podstawowego przepisu dodałam rodzynki i orzechy.Proste i łatwe w przygotowaniu.Osobiście wole robić wypieki do których używam miksera, bo do wyrabiania ciasta kruchego czy drożdżówki trzeba mieć troche siły.Polecam jednak wypróbować bo dość smaczne.

 

 

Składniki na ciasto:

-5 żółtek

-3 szk.mąki

-1 margaryna

-1 łyżeczka proszku do pieczenia(dałam 2 łyżeczki)

-1/3 szk.cukru

-szczypta soli

 

Składniki na pianę:

-5 białek

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-1szk.cukru

 

Dodatkowo:

-dżem np.z czarnej porzeczki

-orzechy włoskie,rodzynki(nie koniecznie, ja dodałam ponieważ troszkę ulepszyłam,wersja luksusowa)

 

Na stolnice wysypać mąkę,dodać proszek do pieczenia,szczypte soli,cukier.Żółtka oddzielić od białek(białka wstawić do lodówki ponieważ będą nam potrzebne do piany)i dołożyć do składników na stolnicy.Dodać margarynę i zagnieść ciasto.Gdy będzie wyrobione podzielić na trzy części.Do jednej dodać kakao.Dwie części(jedna biała i jedna kakao)włożyć do lodówki a trzecią część(białą) wałkuje się i wkłada do przygotowanej formy.Ja białą część podpiekam na złoty kolor, wyciągam z piekarnika,smaruje dżemem z czarnej porzeczki.Na tarce o grubych oczkach tre ciasto z kakao na dżem i znowu podpiekam w piekarniku.Przygotowuje pianę z białek(5 białek+2 łyżki mąki ziemniaczanej+1szk.cukru,ubić razem na pianę)i polewam nią brązowe ciasto.Na pianę wrzucam rozdrobnione orzechy i rodzynki i tre białe ciasto wyjęte z lodówki.Wkładam znowu do piekarnika i po paru minutach jest gotowe.Smacznego.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

czwartek, 23 listopada 2017

Licznik odwiedzin:  55 576  

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 55576

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Pytamy.pl